Posts

It's Time to Start All Over Again.

Bismillahirrahmanirrahim," Let's take one step ahead for a better future" Assalamualaikum and hi,
It's been awhile since the last day i wrote for you guys. Technically, almost two years i leave all the writing and blogging things since i have don't have enough time to manage everything. Till today, i feel like i have lose something that has become my own routine/habits. Maybe this time around hopefully i'll be much mature and all share more knowledgeable read. 
              My aim for these days onward writing, is to share as much knowledge as i can either in sharing a recipe, my experience in making decision, about any product that i have been used (maybe),my short trip (maybe) and anything. Basically ANYTHING.
           Hopefully this time around this blog would be much knowledgeable and would give you guys some useful knowledge and idea what is all about. So, stay tuned.
thank you for your reading and have a good day. 

Pemergian itu suatu yang pasti

bismillahirrahmanirrahim" yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti, namun yang berganti itu mungkin tidak akan sama lagi dengan yang lama. yang lama tetap akan menjadi penghuni tetap dilubuk hati yang paling dalam" Assalamualaikum. Pemergian insan yang kita sayang hanya dalam sekelip mata. Itu takdir yang kita kene terima, sebab da tertulis itu yang terbaik untuk kita yang masih hidup ini. Siapa yang tak sedih atas pemergian, tapi jangan la sampai kita meratap pulak, Itu bukan sesuatu yang di ajarkan dalam agama kita.

Simpanlah setiap memori kita bersama yang tersayang. Well, kenapa tiba2 aku pilih topik ni sebab aku kehilangan antara insan yang penting juga dalam hidup aku which is my great grandmother yang aku panggil 'embah buyut'.

Lepas nie da tak de yang akan peluk cium pipi anak cucu cicit nie lagi. Da tak de yang akan nyanyi lagu2 jawa dulu masa zaman embah muda2.

Semoga Allah meletakkan embah di tempat yang tinggi disisi-NYA. AL-Fatihah.

KAWAN

Bismillahirrahmanirrahim
' Good friends are like stars. You don't see them frequently but you know that they always there ' Assalamualaikum,  Simple topic yang kita boleh elaborate dengan panjang dan tersangat la lebarnya. kalau bercerita pasal persabatan,kawan, sahabat, buddies and what so ever you guys call it but it gives the same meaning. Dalam dunia ini, tipu la kalau cakap yang kita loner and tak de kawan but basically pet also can be classified as a friend too.
Ada yang berkawan kerana kelebihan yang ade pada seseorang itu, tapi sampai bila nak berkawan yang begitu?. Apabila hilang kelebihannya itu, maka tak berkawan la kamu dengan dirinya lagi. Persahabatan yang begitu kah yang kamu ingin kan. Semestinya jawapan anda tidak bahkan siapa yang akan jawab ya. Setuju dengan pendapat saya setakat ini, jika ya maka teruskan lah pembacaan anda sehingga ke akhirnya.
Keluarga boleh menjadi kawan anda yang sangat sejati. Yang sentiasa menyokong anda tak kira senang atau susah…

Moving to the next chapter

Bismillahirrahmanirrahim " Let's read the IMPOSSIBLE without the IM in front of it"
Assalamualaikum. Maybe aku bukan orang yang berani untuk berkata-kata dihadapan sebuah camera tetapi aku mungkin mahir dengan menzahirkan apa yang tersirat melalui penulisan. Well setiap orang ada cara masing-masing. Dah terlalu lama sangat meninggalkan dunia 'blogging' since habis spm dulu rasanya kalau tak silap. Kadang-kadang terfikir untuk menulis tetapi lupa lebih banyak menguasai diri.
But starting from now maybe it is better to start it all over again. Like making my blog as my own diary maybe. who knows this is the platform the new era of my life.
Life getting harder when your age are moving from just a small number to the big number. Ianya sebenarnya macam mana kita nak handle masa itu. Sememangnya dari kecil sampai besar kita memang mempunyai 24 jam dalam sehari dan itu adalah sesuatu yang takkan berubah. Cara kita kendalikan dan kemas kinikan masa kita setiap hari yang…

Angry people are not always wise

Bismillahirrahmanirrahim" Anger is a feeling that makes your mouth work faster than your mind " Assalamualaikum.
Alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk menaip dan memberi inspirasi buat pembaca diluar sana *macam banyak pembaca je*. Hampir memasuki fasa pecutan dalam bulan yang Mulia ini iaitu bulan Ramadhan yang merupakan fasa terakhir. 
Quotes yang cukup mudah menceritakan betapa mudahnya kita untuk marah untuk merasakan ketidakpuas hatian kita. Masya Allah. Namun aku pun bukan lah seseorang yang mampu untuk mengelak dari perasaan itu , cukuplah sekiranya kita cukup mampu untuk menahan amarah.
Kita sebagai umat islam sepatutnya bersyukur kerana setiap perkara yang menjadi larangan dan suruhan dalam agama banyak memberi hikmah yang kadangkala tak terjangkau akal fikiran kita memikirkannya. Bulan Ramadhan ini bukan sahaja menjanjikan kita pahala yang berlipat ganda namun ia juga banyak mengajar kita untuk lebih sabar dalam mendidik diri agar memperbaiki diri kepada yang …

Melihat dari sudut POSITIF

Bismillahirrahmanirrahim" SILENCE IS THE MOST POWERFUL SCREAM "Assalamualaikum w.b.t

Ceritera aku telah lama menyepi. Namun kini ianya bangkit semula dari tidur yang lena. Komitmen aku pada kehidupan sebagai seorang mahasiswi di sebuah universiti tempatan menjadikan aku lebih senang untuk tidak menulis di ceritera aku. Bukannya ape, ye la dengan aktiviti fakulti,aktiviti kolej, ko-kurikulum lagi. Haish! macam-macam aktiviti yang menjadikan aku tidak sempat untuk jari-jemariku ligat di atas keyboard T_T. Namun selepas ini dengan izin-NYA aku mungkin mampu untuk membahagikan masa kepada setiap komitmen yang telah aku setuju untuk pikul TERMASUKLAH ceritera aku !.

Amboii macam panjang pulak mukaddimah kali ini ! almaklumla jari-jemari baru nak warm up kan kena la faham.

quotes tu rasanya macam semua orang da tahu kan? itu bukan dari hati atau dari diri ini tetapi quotes tu adalah dari MR. GOOGLE. Namun ianya cukup ringkas untuk memberi sedikit gambaran tentang perihal yang ingi…

Ini lah Jawapanya

Bismillahirrahmanirrahim.."manusia akan tampil sebagai dirinya apabila mereka mengalami tekanan" Assalamualaikum w.b.t cerita 1 :perbualan aku dengan seorang rakan
rakan 1 : buat ape sekarang ? aku : cakap ngan kau hehehehe... rakan 1 : tak kelakar ok ! serius la..buat ape sekarang ? i mean kerje ke ape ke.. aku: tak buat ape2 aku duduk rumah je..jadi superbibik sepenuh masa... rakan 1 : tak bosan ke ? rakan 2 : serius cakap ,aku bosan sangat dok rumah tu . sebab tu aku kerja . rakan 1 : same la aku pun.bosan duduk rumah .. aku : hanya diam dan biarkan ia berlalu....
Alhamdulilah aku masih bernafas di bumi Allah ini dan jemariku masih bolah menari2 ligat lagi atas keyboard nie.Nampak dilema aku sekarang ? .Sebenarnye tak la dilema mane pun.
OK ! biar aku bercerita dulu baru kalian justifikasikan a.k.a judge life aku masa cuti nie eh..
Lately ramai orang tanya aku berkenaan aku tak nak cari kerja ke ape ke. Dan ini jawapan aku,aku happy duduk rumah tak bosan pun.
Sebenarnya a…